Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola Könyvtára

Könyvtári események, könyvtárhasználat, kreatív programok, könyvajánlók, könyvtári órák, kötelező olvasmányok, versenyek

Városi Könyvtár Tiszaföldvár

Nincs megjeleníthető elem

VFMK

Nincs megjeleníthető elem

Húsvéti tojáscifrázás

2007.04.17. 10:02 oszolo.konyvtar

Könyvtári Kreatív Klubunkban nagyon sok technikárt kipróbáltunk már a gyerekekkel. A hagyományos kézimunkák mellett (kötés, hímzés) makramé, üvegfestés, folttechnika, origami is szerepelt már a programunkban. Főleg olyanok amihez nem kell sok pénz, illetve semennyi. Többnyire "varázsládám" szolgál alapul a foglalkozásokhoz. Ruhaanyag, fonal, szines papír mindig akad a ládafiában. A szépséges angyalkák, és pillangók alapanyagául szolgáló csuhé pedig saját kertem terményeinek válogatott darabjai. Legutóbbi foglalkozásunkon az ószőlői iskola napköziseivel tojást festettünk és dekupázs technikával díszítettünk. Alig fértünk el a könyvtárban olyan sokan voltunk. (Persze a könyvtár se túl nagy) De mint tudjuk, sok jó ember kis helyen is elfér. Ez a mondás most igaznak bizonyult. Kicsit szűkösen, de jó hangulatban készültek a szebbnél-szebb festett tojások. 

Tojásdíszítés dekupázs technikával. Végtelen egyszerű technika és főleg gyorsan sikerélményhez juttatja a készítőjét. Nem kell hozzá csak olló, dekorszalvéta és lakkragasztó. A szalvétából kivágjuk a megfelelő kis ábránkat. Óvatosan a tojásra helyezzük és széles ecsettel a közepétől kifele simító mozdulattal bekenjük a ragasztóval. Nem kell megijedni, amikor a ragasztó megszárad áttetsző és fényes bevontot képez. Célszerű kifújt tojást alkalmazni mert ha vigyázunk rá, jó lesz jövőre is.

Még egyszerűbb tecnika a tojásfestés üvegfestékkel. Temperával már biztosan próbálkozatok, így ez is könnyen fog menni. Hozzávalók: fantázia, festék, ecset és némi kézügyesség.

A foglalkozáson a napközis gyerekek ötvözték a két technikát és így  valóban csodaszépek lettek a tojások.

Ha kevésbé dús a fantáziánk segítségül hívhatjuk az alábbi könyveket.

Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv, Hiltrud Seibel: Húsvéti só-liszt figurák, Csörgő Anikó:Húsvét.

 

Nagy munkában a könyvtárban.  

Ugye milyen szép?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszolo.blog.hu/api/trackback/id/tr931741678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása