Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola Könyvtára

Könyvtári események, könyvtárhasználat, kreatív programok, könyvajánlók, könyvtári órák, kötelező olvasmányok, versenyek

Városi Könyvtár Tiszaföldvár

Nincs megjeleníthető elem

VFMK

Nincs megjeleníthető elem

Húsvéti tojáscifrázás 2.

2007.04.17. 10:01 oszolo.konyvtar

Könyvtári Kreatív Klubunkban nagyon sok technikát kipróbáltunk már a gyerekekkel. A hagyományos kézimunkák mellett (kötés, hímzés) makramé, üvegfestés, folttechnika, origami  is szerepelt már a programunkban. Főleg olyanok, amihez nem kell sok pénz, illetve semennyi. Többnyire "varázsládám" szolgál alapul a foglalkozásokhoz. Ruhaanyag, fonal, színes papír mindig akad a ládafiában. A szépséges angyalkák és pillangók alapanyagául szolgáló csuhé pedig saját kertemben termett. Legutóbbi foglalkozásunkon az Ószőlői Általános Iskola napköziseivel tojást festettünk és dekupázs technikával díszítettünk. Alig fértünk el a könyvtárban, olyan sokan voltunk. (Persze a könyvtár se túl nagy :-) Kicsit szűkösen, de jó hangulatban készültek a szebbnél-szebb festett tojások.  

 

Nagy munkában a könyvtárban. Készülnek a húsvéti tojásdíszek.  

Ez a szín jó lesz?

A dekupázsoláshoz nem kell más mint olló, dekorszalvéta, lakkragasztó és tojás. A kifújt tojás jobb mint a főtt, mert nem romlik meg. Viszont törékenyebb, de ha vigyázunk rá eltart sokáig, akár a jövő húsvétig is. 
A munka menete nagyon egyszerű.  Kivágjuk a szalvétából a mintát és leválasztjuk a felesleges rétegeket. Óvatosan a tojáshoz fogjuk és széles ecsettel a minta közepétől kiindulva óvatos, simító mozdulattal bekenjük a ragasztóval. Nem kell megijedni, a dekupázs ragasztó kezdetben tejszerű anyag. Száradás után áttetsző, fényes és vízálló réteget alkot. Ne használjuk vastagon a ragasztót, mert eláztatja a vékony szalvétát és könnyen elszakad.  A technika előnye, hogy gyorsan látványos eredményhez vezet.
A tojásfestés még egyszerűbb. Némi kis fantázia, kézügyesség és készülhetnek a remekbe szabott díszek. Üvegfestéssel szép színes és fényes felületet kapunk. A két technikát kombinálhatjuk. A gyerekek is ezt tették. A szalvéta mintájából kiindulva alakították tovább a díszítést.

Ugye milyen szépek?

Végezetül ne feledjük, a könyvek mindig segítenek. Szívesen ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi műveket:
Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv; Hiltrud Seibel: Húsvéti só-liszt figurák; Csörgő Anikó: Húsvét; Frauke Michalski: Húsvéti figurák, díszek.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív programok

A bejegyzés trackback címe:

https://oszolo.blog.hu/api/trackback/id/tr111741679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása